Karma er en type låt som er vanskelig å si så mye om. Jeg spiller alle instrumentene selv, stort sett improvisert. På trommer tar jeg typisk tre opptak, med forskjellige ideer. Og så velger jeg det som funker best. Gitar er alltid et opptak per stemme, men gjerne flere gitarer. Bass instrument: typisk to opptak, ett hver, til de to beste tromme ideene.

Greien er å få trommene og instrumentene til å improvisere rundt hverandre, selv om man bare kan spille et instrument av gangen. Man må på en måte ha alle instrumentene med seg i hodet når man skal improvisere, slik at alle instrumentene klaffer sammen. 
Så jeg forbereder meg mentalt ganske lenge før jeg starter. 
Da unngår jeg  bevisst å spille på noe instrument. Stort sett bare mediterer jeg over sangen. Det kan ta dager eller timer, men jeg vet når jeg er klar. Selve innspillingen går sjelden over to timer.  
Selv om det er greit å være "varm på instrumentet" skaper man ofte grenser (og dårlige vaner)  for sangen når man jobber på et spesifikt instrument, spesielt når man gjør alt selv, alt må klaffe underbevisst først. Og så er det bare å "ro det i land" kreativt.
Dette gjelder for låter som Karma, men ikke for alle sanger, og ofte er det en blanding. 
I min erfaring står en sang aldri i ro, en sang blir aldri ferdig. Musikk er bevegelse. 

 

Med meg på inspillingen:
Audun Havåg, Koring

 

Comment